Ιστορικές πληροφορίες

Ήσυχο, παραθαλάσσιο χωριουδάκι με εκπληκτική παραλία με άσπρη, ψιλή άμμο και ολόγυρα γκρίζα βράχια, κατάλληλο για ήσυχες απολαύσεις.

Το Καλαμίτσι κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821

Σ’ αυτή την ειδυλλιακή αμμουδιά αποβιβάστηκαν στις 6 Απριλίου 1854 οι επαναστάτες του Μακεδόνα οπλαρχηγού Τσάμη Καρατάσου. Οι οποίοι είχαν έρθει από την Εύβοια μέσω Σποράδων για να ξεσηκώσουν τους Έλληνες της Χαλκιδικής.

Ο Καρατάσσος, αφού παραιτήθηκε από τις τάξεις του στρατού ήλθε σε μυστικές συνεννοήσεις με πολλούς κατοίκους της Χαλκιδικής. Στις 29 Μαρτίου 1854 απέπλευσε με ιστιοφόρα για τη Μακεδονία, διαφεύγοντας την προσοχή του συμμαχικού (Αγγλογαλλικού) και Τουρκικού στόλου που είχε αποκλείσει την Ελλάδα.
Την 1η Απριλίου έφθασε στις Βόρειες Σποράδες (νήσος Παναγιά), όπου παρέμεινε επί τριήμερον λόγω θαλασσοταραχής. Εκεί συγκρότησε στρατόπεδο εθελοντών στρατιωτών αποτελούμενο από 1000 άνδρες, πλαισιωμένο και από τους εκεί ευρισκομένους Χαλκιδικιώτες.
Στις 4 Απριλίου μετά από τις απαραίτητες προετοιμασίες, επιβιβάστηκε σε δέκα πλοία των νησιών Σκιάθου και Σκοπέλου και μετά από ολονύκτιο πλου, προς αποφεύγοντας τα Τουρκικά περιπολικά σκάφη, αποβιβάστηκε στις 6 Απριλίου σε ασφαλές λιμάνι της Σιθωνίας το Καλαμίτσι, υψώνοντας και πάλι την Ελληνική Σημαία.

Την άφιξη του Καρατάσσου και του στρατού, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι πρόκριτοι του χωριού Συκιά και των άλλων γύρω χωριών. Οι ιερείς και οι μοναχοί των μετοχίων, έψαλλαν δέηση για την ευόδωση του αγώνα με συγκινητικές εκδηλώσεις, πιστεύοντας ότι ήρθε το τέλος της δουλίας.
Τότε οι παραπάνω κάτοικοι πληροφόρησαν τον Τσάμη για την ύπαρξη ενός Τουρκικού λόχου πεζικού στη Συκιά. Αμέσως ο Καρατάσσος απέστειλε τμήμα 40-50 ανδρών με επικεφαλής τον Ιωάννη Στυλούδη από τη Λαμία ως εμπροσθοφυλακή. Ο ίδιος με την υπόλοιπη δύναμη κινήθηκε άμεσα, διέλυσε τον εχθρικό λόχο και κατέλαβε τη Συκιά, πλην ενός μικρού αριθμού ανδρών του Τουρκικού λόχου, οι οποίοι διασκορπισθέντες, οχυρώθηκαν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και ενός παλαιού πύργου.

Στη συνέχεια μετά από έφοδο, ο Πύργος καταλήφθηκε. Οι ευρισκόμενοι όμως στην εκκλησία Τούρκοι, δεν αποχώρησαν όπως είχαν υποσχεθεί. Αντίθετα σκότωσαν και τεμάχισαν έναν μοναχό που είχαν συλλάβει και πετούσαν τα μέλη του έξω από τα παράθυρα.
Προ αυτής της καταστάσεως ο Καρατάσσος διέταξε να καταληφθεί πάση θυσία η εκκλησία. Τότε οι στρατιώτες, βλέποντας ότι δεν μπορούσαν να εισέλθουν επειδή οι πόρτες ήταν εσωτερικά κλειδωμένες, έβαλαν φωτιά και έτσι λύθηκε η πολιορκία.
Μετά την Συκιά ο Καρατάσσος με τους άνδρες του κατευθύνθηκε προς τη Νικήτη, όπου έφθασε στις 9 Απριλίου, γενόμενος δεκτός από τους κατοίκους με ενθουσιασμό. Μάλιστα αφού εξοπλίσθηκαν άρχισαν να πολιορκούν τους ευρισκομένους εκεί Τούρκους, που αριθμούσαν τους τριακόσιους περίπου.

Εν τω μεταξύ εκτός από την Νικήτη και τα γύρω χωριά όπως ο Αγ. Νικόλαος και Παρθενώνας, μόλις πληροφορήθηκαν την άφιξη του Τσάμη επαναστάτησαν και έστειλαν εθελοντές για ενίσχυσή του. Ακολούθως συνέχισε την κίνησή του προς τον Αγ. Νικόλαο και στις 11 Απριλίου ημέρα Πάσχα, έφθασε στο χωριό, όπου και γιόρτασε μαζί με τους κατοίκους. Την ίδια ημέρα Γαλλικό πολεμικό πλοίο, συνοδεύοντας δύο Τουρκικά πλοία, βύθισαν στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου ένα Ελληνικό πλοίο (Γαλέτα του καπετάνιου Βαλσάμη από τη Σκόπελο), όπου υπήρχαν τα πυρομαχικά του εκστρατευτικού σώματος.

Το Καλαμίτσι είναι ένας από τους πιο όμορφους γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς της Χαλκιδικής.
Είναι ευρύτερα γνωστό για την μοναδική παραλία του και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της.

ΠΗΓΗ : halkidikivoice.gr